Как да тренираме интервални кардио упражнения

Интервалните кардио упражнения имат доста привърженици. Те са най-многобройни сред фитнес маниаците, тъй като има много уреди, които са подходящи за подобен тип упражнения.  Става дума за кардио тренировки, които обаче се редуват от бързи и бавни серии. Фитнес уреди от като велоергометър, бягаща пътека и кростренажор са най-подходящи за тези цел.
Нека първо обясним в какво се състоят интервалните тренировки. Около минута правите упражненията с максималната скорост, на която сте способни, след което продължавате за около три минути, но с нормално темпо. Тези серии се повтарят през цялото време, което сте запланували да тренирате. Огромната популярност на тези упражнения се дължи на факта, че високата им ефективност е доказана от много изследвания. Те се изрязявали в това хора с еднакво тегло да тренират просто кардио, а другите интервално кардио. Какъв бил резултатът ли? Можете да се досетите, че трениралите интервално, отчели много добър резултат и отслабнали два пъти по-бързо от другите.
Всъщност тези тренировки са силно препоръчителни, защото натоварват равномерно всички най-важни мускулни групи в тялото ни, а не наблягат само на една част от него.
Тук трябва дебело да подчертаем за кои хора интервалните кардио тренировки са абсолютно забранение. Ако имате проблеми със сърцето, изобщо не трябва да го натоварвате по този интензивен начин, защото съществува съвсем реална опасност от удар, защото кръвоносната система работи на пълни обороти, докато траят тези упражнения. Те не са препоръчителни и за хора с високо кръвно или пък такива, които имат проблеми със ставите.
А тези от вас, които нямат подобни здравословни оплаквания, могат да тренират интервални кардио тренировки на фитнес уредите, изброени по-горе. Но ако сега започвате, трябва да правите всичко плавно. Интензивните упражнения трябва да са под минутка, а след това три да тренирате с нормално темпо и съвсем плавно да намалявате амплитудата.